Prelucrarea pieilor – definitorie pentru calitate si aspect

piele

In caz ca ati cumparat vreodata un produs de la noi, ANNA CORI, ati putut observa ca punem pret enorm pe toate detaliile care il creeaza. Aproximativ toate produsele noastre, mai putin incaltamintea din catifea, sunt produse din piele de cea mai inalta calitate.

Pentru noi, calitatea pielii utilizata in producerea articolelor de incaltaminte este de o importanta colosala. Nu am fi avut cum sa ajungem aici, in aceasta etapa daca nu am fi acordat o atentie sporita acestui aspect. Stim cat de importanta este originea pielii (bovine, ovine, caprine, cabaline etc.), dar si modul in care a fost prelucrata si tabacita.

Dupa modul in care se efectueaza aceste procese se nasc mai multe varietati ale acestui material. In functie de diverse caracteristici, precum duritatea sau elasticitatea printre altele, pielea ajunge sa isi gaseasca diverse utilizari.

Pentru cei interesati de modul in care prelucrarea influenteaza aspectul final al pielii, am ales sa prezentam cateva astfel de materiale din piele.

 

Pielea anilina si semianilina

Au aspectul cel mai natural si sunt si cele mai putin prelucrate tipuri de piele. Sunt doar tabacite, fara a mai fi slefuite sau tratate suplimentar. Sunt considerate a fi unele dintre cele mai de calitate astfel de tipuri, dar necesita o grija speciala. Numai un profesionist in adevaratul sens al cuvantului stie cum sa utilizeze acest tip de piele, pentru a crea un produs de cea mai buna calitate.

Denumirea acestui tip de piele provine de la compusul chimic anilina, din care se sintetiza vopseaua care acoperea pielea. Totusi, diversele zgarieturi sau detaliile existente la nivelul pielii sunt vizibile, vopseaua avand doar rolul de a uniformiza suprafata pielii (ganditi-va la acest fel de vopsea ca fiind lacul care se aplica pe suprafata parchetului).

 

Nappa

Acest tip de piele este ceva mai mult prelucrat, deoarece este tabacit, vopsit, dar si finisat, pentru a se inchide porii. Pielea nappa este pielea tabacita, vopsita, finisata pe fata (porii sunt inchisi).

Toate aceste procedee au rolul de a-i crea o rezistenta crescuta la factori externi precum umezeala crescuta. In plus, este mai putin predispusa sa se murdareasca, fata de alte tipuri de piele. Are o buna rezistenta la umezeala si murdarire.

In cele mai multe dintre cazuri se utilizeaza in tapitarea autoturismelor de lux, dar poate fi intrebuintata si in producerea pantofilor, precum si a gentilor (destul de rar, totusi).

 

Nubuk

Ca si in cazul tipului de piele nappa, pielea nubuk trece printr-un proces indelungat de prelucrare, fiind tabacita, vopsita, dar si finisata cu mare grija. Aspectul sau placut catifelat este motivul pentru care se foloseste in incaltaminte sau marochinarie, fiind de multe ori confundata cu pielea intoarsa.

 

Suede

Se mai denumeste si Velur, datorita modului de dispunere a fibrelor care constituie pielea. Acest tip de piele rezulta dupa mai multe procese, precum tabacirea, pigmentarea, dar si taierea primului strat de piele (ramanand al doilea).

Pantofii realizati din aceasta piele au un aspect deosebit de placut, care impresioneaza cu orice ocazie.

 

Pielea pigmentata

Aceasta piele nu este deloc tabacita, iar singura interventie majora care s-a produs la nivelul acesteia este data de stratul de pigment. Se apeleaza la acest artificiu pentru a se asigura un plus de durabilitate, dar si pentru a ascunde anumite defecte existente la nivelul acesteia, care tin mai mult de ordin estetic.

Datorita pigmentarii, acest tip de piele devine usor de intretinut, iar in acelasi timp este rezistenta si la factorii de uzura. Tocmai datorita acestui lucru este folosita la piese de mobilier, precum si in tapitarea automobilelor.

 

Dupa cum bine ati putut observa, tipurile de piele pot sa varieze datorita modului de prelucrare, care le influenteaza calitatea si posibilele utilizari.

Lăsați un comentariu