Ținuta smart casual - recomandări pentru femei și bărbați

Dacă ar fi să căutăm în ghidurile vestimentare, am descoperi că există mai multe definiții ale stilului smart casual, asupra căruia experții și-au îndreptat atenția o bună vreme. În timp ce unii îl definesc prin cuvintele casual formal, alții se raportează la smart casual ca la un stil convențional și, cu toate acestea, informal. Astfel, deducem că definirea stilului smart casual a stârnit controverse și a ridicat semne de întrebare de-a lungul timpului. Dacă ar fi să folosim două cuvinte-cheie pentru ceea ce înseamnă smart casual în zilele noastre, cu siguranță că acelea ar fi eleganță și confort. Iar dacă ar fi să prezentăm și noi propria perspectivă asupra acestui stil, am spune că smart casual înseamnă combinația perfectă între eleganță, confort și atitudine ușor relaxată. 

Deși pare destul de simplu să alcătuim un outfit smart casual, această misiune vestimentară cere, de fapt, o atenție sporită din partea noastră, mai ales în contexte cu adevărat importante, așa cum sunt interviurile de angajare. Există câteva întrebări importante asupra cărora ar trebui să oprim înainte de a face alegerile vestimentare potrivite: 

 • Când este o ținută smart casual prea elegantă?

 • Când inspiră un outfit smart casual prea multă relaxare?

 • Cum e, de fapt, mai bine: mai multă eleganță sau mai multă relaxare, mai mult confort?

La finalul articolului de astăzi, cu siguranță vei găsi răspunsurile și, mai mult decât atât, vei învăța să abordezi stilul smart casual într-o manieră nu doar corectă, ci și personală, în cele mai diverse contexte din viața ta. Așadar, te invităm să descoperi în rândurile următoare cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont atunci când îți propui să creezi o apariție care îmbină perfect eleganța, confortul și atitudinea. În plus, am pregătit o serie de recomandări utile atât pentru doamne și domnișoare, cât și pentru domni!

Stilul smart casual, din secolul al XX-lea și până în zilele noastre 

Raportându-ne la istoria modei, vom descoperi că stilul smart casual este unul încă tânăr, el avându-și rădăcinile la începutul secolului al XX-lea. Sintagma a fost folosită pentru prima dată în 1924, descriind o femeie care purta o rochie fără mâneci, cu un look șic, pe de-o parte, și cu un aer office, convențional, pe de altă parte. 

Mai târziu, în anii ‘50, smart casual descria ținutele masculine elegante, dar nu atât de conservatoare precum acelea pe care bărbații le purtau în mod normal la locul de muncă. Totodată, stilul era unul versatil, astfel încât domnii puteau purta un outfit smart casual în majoritatea contextelor sociale. 

De-abia în anii ‘80, perspectiva asupra a ceea ce înseamnă smart casual este similară cu cea din zilele noastre. În contextul în care standardele referitoare la formalitatea vestimentației începeau să scadă în numeroase medii profesionale, oamenii au început să poarte outfituri versatile, cu o notă personală: suficient de elegante pentru birou și, totodată, suficient de confortabile și de șic pentru o cină în oraș. Acesta a fost, de fapt, momentul cel mai important care a influențat viziunea contemporană asupra stilului smart casual. 

Astăzi, se face distincția între smart casual formal și smart casual informal, în funcție de gradul de eleganță vestimentară pe care îl presupun diverse contexte sociale. În general, piesele esențiale care alcătuiesc o ținută casual formală sunt sacoul, cămașa, pantalonii simpli și pantofii cu un aer ușor elegant. Pe de altă parte, atunci când ne gândim la o ținută smart casual mai mult relaxată decât conservatoare, avem în minte tricoul alb, blugii simpli și închiși la culoare, pantofii casual, iar în unele situații se poate adăuga și sacoul.

Smart casual vs. business casual - asemănări și diferențe

După cum ai aflat deja, în a doua jumătate a secolului trecut, stilul smart casual a venit ca un răspuns firesc la nevoia bărbaților de a purta ținute cu personalitate, nu atât de convenționale, și la locul de muncă. Astfel, în prezent, de multe ori se face confuzia între smart casual și business casual. 

Într-adevăr, între cele două stiluri există o asemănare fundamentală: piesele care compun ținutele creează un mix vestimentar care îmbină eleganța, atitudinea ușor relaxată și, bineînțeles, confortul. Dincolo de această asemănare, există câteva diferențe pe care este bine să le cunoști, astfel încât să nu porți o ținută smart casual într-un context care presupune o apariție business casual - și viceversa:

 • După cum putem deduce din nume, stilul business casual este specific mediilor profesionale - dar nu atât de conservatoare precum cele în care singurul stil vestimentar permis este cel office. O ținută business casual se caracterizează prin eleganță și un aer foarte ușor relaxat, păstrând, însă, și o notă de seriozitate. În general, un astfel de outfit se poate obține foarte ușor prin înlocuirea unor piese vestimentare clasice, sobre office cu unele mai lejere: de pildă, sacoul poate fi înlocuit cu un pulover sau cu un cardigan. Abordarea stilului business casual este o alegere inspirată pentru zonele profesionale ca PR-ul și marketingul. 

 • Deși stilul smart casual poate fi, la rândul său, o opțiune sigură pentru unele medii profesionale, acesta se remarcă printr-o lejeritate mai mare, comparativ cu cel business casual. O ținută smart casual este potrivită pentru domeniile creative, precum agențiile de publicitate, și, totodată, se caracterizează prin versatilitate, astfel încât poate fi purtată și în afara locului de muncă, în contexte relaxate, precum o ieșire în oraș.

Smart casual la feminin

Știi deja că unul dintre principalele avantaje ale stilului smart casual este versatilitatea. Astfel, dacă acorzi atenție câtorva detalii vestimentare, vei reuși să alcătuiești outfituri perfecte atât pentru o zi la birou, cât și pentru cina luată împreună cu partenerul tău sau cu prietenele tale, la finalul unei zile de muncă. Te invităm să descoperi în continuare câteva tips & tricks ce îți vor fi de mare ajutor în misiunile tale vestimentare:

 • Pantalonii

Cu siguranță că una dintre piesele esențiale din garderoba oricărei femei sunt blugii. Suntem convinși că și tu ai cel puțin o pereche pe care pur și simplu o adori - pentru felul în care se așază pe trup, pentru confortul pe care ți-l oferă și, mai ales, pentru felul în care te simți ori de câte ori îi porți: în largul tău. Avem o veste care, mai mult ca sigur, te va bucura: jeanșii se integrează de minune într-un outfit smart casual. Atenție, însă: nu toate modelele sunt adecvate. Blugii negri, simpli sunt cea mai sigură opțiune, dar, chiar și așa, trebuie să iei în considerare și contextul social în care îi vei purta. De pildă, dacă urmează să participi la un eveniment mai degrabă formal decât relaxat, este indicat să te orientezi către pantaloni - tot cei negri, simpli, cu o croială impecabilă sunt o piesă cu care nu ai cum să dai greș! 

Fie că optezi pentru blugi, fie că te orientezi către pantaloni, poți completa cu încredere outfitul cu o cămașă albă simplă - o piesă clasică, nemuritoare, potrivită pentru numeroase ocazii din viața ta.

 • Fusta sau rochia

În cazul în care îți dorești să mergi pe varianta feminină a fustei, ține cont de lungimea ei: fustele mini nu sunt recomandate în niciun context. Optează, în schimb, cu încredere pentru cele până la genunchi. Din punct de vedere cromatic, negrul se află în topul preferințelor, însă în sezonul cald, te poți orienta și către culori deschise.

La fel ca în cazul fustei, și lungimea recomandată a rochiei este până la genunchi - așadar, asigură-te că rochia pe care intenționezi să o porți respectă această regulă. Totodată, ține cont ca modelul să fie unul cât mai simplu, iar croiala să te avantajeze. 

 • Pantofii

Alegerea pantofilor depinde de ocazia cu care îi vei purta. Astfel, dacă participi la un eveniment care are dress code-ul smart casual, este indicat să te orientezi, mai degrabă, către pantofii cu toc. Atenție, însă, la înălțime: tocul mediu este cel mai recomandat. Poți opta pentru clasicii și eleganții pantofi stiletto - în gama noastră găsești pantofi eleganți de damă, clasici, din piele naturală, care vor adăuga nota esențială de rafinament aparițiilor tale. 

Pe de altă parte, în contextele mai degrabă relaxate decât formale, îndreaptă-ți atenția către o pereche de pantofi casual, care îmbină armonios confortul și latura feminină.

Smart casual la masculin

Un lucru este cert: o apariție smart casual impecabilă va atrage multe priviri asupra ta - și, bineînțeles, și admirația reprezentantelor sexului feminin! Mai mult decât atât, un astfel de outfit te va ajuta să te simți în largul tău și atunci când porți piese vestimentare elegante - doar trebuie să recunoști că beneficiul pe care îl apreciezi cel mai mult la un outfit smart casual este faptul că îți permite să ai o apariție elegantă și, în același timp, să te bucuri de tot confortul dorit. 

Atenție, însă: alcătuirea unei ținute smart casual este tricky uneori, pentru că poate exista riscul să fie ori prea elegantă, ori prea casual pentru contextul în care o vei purta. Pentru că ne dorim să-ți ușurăm misiunea vestimentară, te invităm să descoperi în rândurile următoare articolele către care să-ți îndrepți atenția, în funcție de ocazia și locul în care le vei purta:

 • Pantalonii

Atât blugii, cât și pantalonii chino sunt o alegere inspirată pentru ținutele masculine smart casual. Totuși, este important să ții cont de cromatică și de model. Oricât de mult ți-ar plăcea o pereche de blugi rupți sau una cu turul lăsat, aceștia sunt potriviți doar pentru un outfit casual foarte lejer. În schimb, blugii simpli, de obicei închiși la culoare, sunt o opțiune sigură.

Când vine vorba de evenimentele smart casual cu pretenții vestimentare ceva mai mari, cei mai recomandați rămân pantalonii chino, în culori precum kaki, bleumarin sau chiar bej - versatili și cu o notă fină de eleganță, aceștia vor fi una dintre piesele de rezistență din outfitul tău!

 • Cămașa sau tricoul

Atunci când își doresc o apariție smart casual, mulți bărbați sunt puși în dificultatea de a alege între cămașă și tricou. Dacă și tu te-ai confruntat cu această provocare vestimentară până acum, este bine să știi că atât cămașa, cât și tricoul reprezintă un must în garderoba masculină smart casual. Și de această dată contează, însă, locul în care vei purta una dintre cele două piese.

Cămașa este, cu siguranță, unul dintre cele mai versatile articole vestimentare pe care le ai în dulapul tău. Astfel, ea este potrivită atât pentru un interviu de angajare, cât și pentru o întâlnire cu partenera ta de viață. Pentru a te asigura că ai în dressing cămăși pe care să le poți purta în cele mai diverse contexte, orientează-te către culori clasice, cuminți, precum alb, bleu, bleumarin. Totodată, și o cămașă din denim își merită locul în șifonierul tău - cu toate acestea, ține cont de faptul că se potrivește contextelor mai puțin formale. 

Tot pentru contextele mai relaxate sunt și tricourile. Include în garderoba ta modele simple, din materiale de cea mai bună calitate (bumbacul și în special bumbacul organic trebuie să se afle pe lista ta!), în culori precum alb, negru, bleumarin - clasice, versatile, rafinate. Bineînțeles că te poți juca și cu modelele, mai ales dacă dress code-ul îți permite: tricoul cu dungi rămâne o piesă nemuritoare, pe care te poți baza de nenumărate ori.

 • Sacoul sau jacheta

Atunci când alegi sacoul perfect pentru o ținută smart casual, este esențial să ții cont de regula îmbinării dintre eleganță, confort și atitudine ușor relaxată. Astfel, dacă privirea ți s-a oprit asupra unui sacou elegant, asigură-te că acesta nu este prea formal pentru outfitul pe care ți-l dorești și, mai mult, pentru evenimentul în care îl vei purta. De pildă, dacă urmează să ieși la o întâlnire în oraș, poți purta sacoul peste un tricou alb, completând outfitul cu blugi și pantofi casual. De asemenea, și jacheta este binevenită într-un astfel de mix vestimentar.

În schimb, când vine vorba de un interviu de angajare, unde sacoul este o piesă esențială, înlocuiește tricoul cu o cămașă, iar blugii - cu pantaloni chino, pentru a obține un look profi. 

 • Pantofii

Calitate, confort și stil - iată cele trei calități esențiale ale pantofilor casual pentru bărbați din colecția Denis. Din piele naturală de cea mai bună calitate, lucrați cu toată atenția cuvenită detaliilor, modelele de pe site-ul nostru sunt atât de versatile, încât le vei putea purta cu încredere și, bineînțeles, cu zâmbetul pe buze ori de câte ori îți vei dori să ai o apariție smart casual impecabilă.

Colecția noastră include modele de pantofi potriviți tuturor situațiilor în care stilul smart casual este binevenit: un interviu de angajare într-o companie nu atât de riguroasă din punct de vedere vestimentar, un eveniment nu atât de formal, o cină luată în oraș alături de cei dragi. 

Ținând cont de sugestiile din acest articol, vei învăța cum să mixezi piesele vestimentare, astfel încât să creezi cea mai reușită combinație dintre eleganță și confort. Nu uita, însă, să dai de fiecare dată și o notă personală outfiturilor tale, căci smart casual nu înseamnă doar un stil vestimentar. Smart casual înseamnă mai mult decât atât: un stil de a fi.

 

Lăsați un comentariu